Honlapunk átalakulóban. Köszönöm türelmüket!

Kezdőlap    Lelkiség    Hirdetés    Szentmisék   TUDNIVALÓK    Linkek    Elérhetőségek


- Amíg a részletes el nem készül, addig is röviden: -

-   keresztlevelet arról a plébániáról kell kérni, ahol a keresztelés történt.

-  szentségek felvételét (keresztelő, elsőáldozás, bérmálás, házasság, temetés) mindenki a lakóhelye szerinti plébánián kérheti. Amennyiben máshol szeretné, úgy a plébánosától engedélyt kell kérnie.

-  igazolást keresztszülőséghez, bérmaszülőséghez, házassági tanúnak szintén a lakóhely szerinti plébánia az illetékes, vagy ahol életvitel szerűen legalább egy éve tartózkodik.

-  az egyházi hozzájárulást is a lakóhely szerinti plébánián, vagy ahol életvitel szerűen legalább egy éve tartózkodik kell fizetni, évente és személyenként. (gyermekek után nem kell) Amennyiben Önt nem keresik fel lakásán a Egyházi Hozzájárulás beszedésével kapcsolatban, úgy szíveskedjék a templomokban szentmisék előtt vagy után rednezni, a kapott bizonylatot pedig jól megőrizni!

-  keresztszülő és bérmaszülő az lehet, aki: katolikus, bérmálkozott és ha házasságban él, akkor lehetőleg egyházi házasságban, - vagy legalábbis készüljön rá.

- keresztelést saját gyermekének bárki kérheti függetlenül attól, hogy házasságban él-e vagy sem. De csak szülő kérheti személyesen a keresztelést, nagyszülő vagy más rokon, ismerős nem kérheti. Iskolás kortól már csak 3. és 8. osztályban keresztelünk, a többi beavató szentség felvétele előtt, amennyiben hit- és erkölcstan oktatásban részesült a keresztelendő.

-  elsőáldozásban és a bérmálás szentségében azok a gyermekek részesülhetnek, akik az általános iskolai tanulmányaik alatt minden évben részt vettek a hit- és erkölcstan oktatásban, illetve szentmiséken rendszeresen részt vesznek (nyáron is!).

-   amennyiben ’felnőttként’ szeretne részesülni a keresztség, az elsőáldozás vagy a bérmálás szentségében, képzésen/felkészítésen kell részt venni. Felnőtt képzéseken a Mária Magdolna plébánián lehet részt venni, általában szeptemberben indulnak a kurzusok.

-  a házasság szentségének a felvételét egy megkeresztelt férfi és egy megkeresztelt nő kérheti. Lehetőség van ún. vegyes házasságra is, feltételekkel (katolikus és nem katolikus vagy kereszteletlen között). A jegyesek lehetőleg 1 évvel korábban jelentkezzenek.

 - betegek kenetének szentségét öregség vagy súlyus betegség esetén lehet kérni. Súlyos tévedés, hogy a betegek és öregek félnek a "utolsó kenettől". NEM FÉLNEK! Kórházban a kórház lelkész segít a beteg ellátásábán, bátran érdeklődjenek a nővéreknél. Házaknál az elérhetőségek egyikén szíveskedjenek jelezni a szentség kiszolgáltatásának szükségességét. Házaknál való ellátáskor a beteg nevét, címét és állapotát (tud-e áldozni és gyónni vagy sem) szíveskedjék megadni. Ne várják meg a halál pillanatát. Korházba kerülés esetén, műtét előtt, vagy veszélyes, esetleg halálos betegségnek (daganat, rák, stb.) már a kezdetén gondoskodjunk szeretett rokonunk lelki állapotáról is - kérjük a betegek kenetének kiszolgáltatását!!

-  temetés esetén fontos, hogy időpontot még a vállalkozónál való adatfelvételkor szíveskedjenek egyeztetni a plébánosukkal. Temetést csak szentmisével együtt vállalunk. Szombaton és vasárnap, tanévben csütörtöki napokon, minden hónap első pénteki napján, illetve nagyobb ünnepekkor nem vállalunk temetést, minden egyéb napon azonban van rá lehetőség. (Más nem állandó programokkal való ütközések előfordulhatnak még, ezért fontos az időpont egyeztetés.)

- plébániánkon családfa kutatással nem foglalkozunk. Az anyakönyvek vagy másolatai a Veszprémi Érseki Levéltárban minden plébániától megvannak, ahol segítőkész szakemberek segítenek a kutatásban. Anyakönyvi kutatásért díjat számítanak fel.

Az Egyházi Hozzájárulás és a szertartások díjait a Veszprémi Főegyházmegye határozza meg. A 2020-as díjak itt tekinthetőek meg.