Kezdőlap    LELKISÉG    Hirdetés    Programok    Szentmisék    Tudnivalók    Linkek    Elérhetőségek   Fotóalbum


 

 


2018. december 9.
Ádvent 2. vasárnapjaVáci Mihály - Még nem elég

Nem elég megborzongni,

de lelkesedni kell!

Nem elég fellobogni,

de mindig égni kell!

És nem elég csak égni:

fagyot is bírjon el,

ki acél akar lenni,

suhogni élivel.

 

Nem elég álmodozni.

Egy nagy-nagy álom kell!

Nem elég megérezni,

de felismerni kell!

Nem elég sejteni,

hogy milyen kor jön el;

jövőnket - tudni kell!

 

Nem elég a célt látni;

járható útja kell!

Nem elég útra lelni,

az úton menni kell!

Egyedül is! Elsőnek,

elől indulni el!

Nem elég elindulni,

de mást is hívni kell!

S csak az hívjon magával,

aki vezetni mer!

 

Nem elég jóra vágyni:

a jót akarni kell!

És nem elég akarni:

de tenni, tenni kell!

A jószándék kevés!

Több kell: - az értelem!

Mit ér a hűvös ész?!

Több kell: - az érzelem!

Ám nemcsak holmi érzés,

de seb és szenvedély,

keresni, hogy miért élj,

szeress, szenvedj, remélj!

 

Nem elég - a Világért!

Több kell: - a nemzetért!

Nem elég - a Hazáért!

Több kell most: - népedért!

Nem elég - Igazságért!

- Küzdj azok igazáért,

kiké a szabadság rég,

csak nem látják még,

hogy nem elég!

Még nem elég!2018. december 2.
Ádvent 1. vasárnapja


Kezdődik az advent és tobzódhatunk az adventi posztokban. Olvassuk az okosakat, hogy miről szól ez az időszak, és hogyan is kellene megélni.

Az első mítoszrombolás, hogy advent nem december 1-én kezdődik. Szóval ezzel bebukta az adventi naptárak 99,5%-a. Advent ugyanis hivatalosan a december 25. előtti 4 vasárnap időszaka, ami idén december 2-án kezdődik és az utolsó adventi vasárnap december 23-ára esik.

Vannak azok az adventi okosságok, amik arról szólnak, hogy hogyan mentesülhetsz a karácsonyi stressz alól. Tudod, oszd be a teendőket: a bevásárlást ne hagyd az utolsó pillanatra meg ilyenek. Ez szép és jó, de ez csak a teendők hadműveletéhez nyújt segítséget és eszerint az advent = az előkészület időszaka a karácsonyi bevásárláshoz, főzéshez. Fontos, de ez még csak az ünnep felszínét kapirgálja.

Aztán jönnek azok az adventi ötletek, amik azzal biztatnak, hogy ajándékozd meg magadat minden nap, hogy így készülj az ünnepre. Tudod, mert megérdemled és mert kell a "csíd"-nek… Ebben is nagy igazság van, hiszen ha már ünnep, akkor nemcsak a főzéssel és takarítással kell elkészülni, hanem valamit kezdeni kell a lelkünkkel. De még ez sem fedi le az advent és a karácsony igazi jelentését.

Az advent eredeti tartalma még ennél is tovább megy, bár közben teljesen beleillik az előbbiek sorába.

Az advent szó eljövetelt jelent és 2 dolog eljövetelére vonatkozik. Arra, hogy karácsonykor Jézus, tiszte szerint Krisztus születését ünnepeljük és hogy Jézus vissza is fog térni egyszer, tekintve, hogy első földi fellépését mennybemenetellel zárta le. Eljött, és újra eljön, adventben erre készülünk. Lelkileg. Ráhangolódva.

Mert nem könnyű átélni ezt, ha csak úgy beleesünk. Fontos, hogy ne legyél stresszes, fontos, hogy szánj időt magadra, de ez ne öncélú legyen.

Erre a célra sok mindent lehet használni a koszorútól elkezdve különböző adventi olvasmányokon át mindent. Mindent, ami segít, hogy jobban érezd, hogy miről szól ez az ünnep. Nem a forma a lényeges, hanem az, hogy ti találjátok meg azt, ami nektek jó, nektek segít.

Ez a cél, és milyen a siker? Változó. Néha sikerül az adventben karácsonyra hangolódni, néha nem. És ez normális. Nem vagyunk gépek. Próbálkozunk vele, hogy az adventet megéljük úgy, ahogy kell, de nem mindig alakulnak a dolgok a tervek szerint. A lényeg az, hogy minden egyes alkalommal közelebb kerülünk a célhoz és erre érdemes figyelni. Minden pillanattal, gyertyával, csendes idővel közelebb kerülünk ahhoz, hogy az ünnep az legyen, ami. Találkozás és örömteli idő Istennel. Ez az advent célja, nem pedig egy újabb elvárást a nyakunkba akasztani, egy újabb okot, ami miatt lelkiismeretfurdalásunk lehet.

Az advent egy lehetőség. Lehetőség, amit Isten kínál, hogy a karácsony mélyebb, sokatmondóbb legyen. Az már a mi döntésünk és személyes felelősségünk, hogy hogyan élünk mindezzel.

Én idén is megkísérlem az adventi készülődést. Ha kedved van, tarts velem, hangolódjunk együtt az ünnepre, Istenre!


ForrásRészletes lelkitükör itt tölthető le.


Az Édesanya teremtése

Bruno Ferrero írása

Az Isten elhatározta, hogy megteremti az édesanyát. Már egy hete bajlódott vele, amikor megjelent egy angyal és így szólt:
- Ezzel vesztegettél el egy egész hetet?
- Ige. De olvastad-e a megrendelőlapot? Mosható legyen, de ne plasztik anyagból. 180 alkatrészből álljon és mindegyik cserélhető legyen, kávéból és az elöző napok maradékából éljen, olyan legyen a csókja, hogy mindent meggyógyítson, és legalább hat pár keze legyen.

Az angyal hallgatta, és hitetlenkedve rázta a fejét:
- Hat pár?
- Nem a kezek megteremtése a nehéz - mondta az Isten -, hanem az a három pár szem, amellyel egy anyának rendelkeznie kell.
- Olyan sok?
A jó Isten bólintott. - Az egyik pár azért kell neki, hogy csukott ajtón keresztül is megláthassa, hogy mi történik amikor beszól: "Mit csináltok?" és azt a választ hallja, hogy "semmit". Egy másik szempárra a fej hátsó részén azért, hogy észre vegye, amit nem kell látnia. A harmadikra pedig azért, hogy mikor gyermeke valami rosszat tett, szemeivel közölhesse: "Mindent tudok és éppen ezért melletted vagyok."
- Uram - szólt az angyal, enyhén megérintve a karját -, ma már eleget dolgoztál, térj nyugovóra, holnap is lesz nap.
- Sajnos nem tehetem - szólt az Úr -, már majdnem befejeztem. Elkészült egy édesanya, aki magától meggyógyul, ha beteg, aki tud hat ember számára ebédet készíteni egy fél kiló darált húsból.

Az angyal kiváncsian körberepdesi a minta-anyát és sóhajtva megjegyzi: - Túl gyöngéd.
- De mindennek ellen tud állni. Neked halvány fogalmad sincs mit tud egy édesanya elviselni - szólt az Úr.
- Tud gondolkodni?
- Nemcsak hogy gondolkodni tud, hanem annyira ügyesen használja az értelmét, hogy még a kompromisszumra is képes - állította az Úr.

Akkor az angyal közelebb hajolt a modell-anyához és az egyik ujját végig húzta az arcán.
- Itt van valami ami fölösleges - szólt az angyal.
- Nem fölösleges ott semmi - szólt az Úr -, az egy könnycsepp.
- Hát az meg mire jó?
- Azzal lehet kifejezni az örömöt, a bánatot, a csalódást, a fájdalmat, a magányt és a büszkeséget.
- Te egy lángész vagy! - kiáltott fel az angyal.

Finom melankóliával válaszólt az Úr - Megvallom az igazat, a könnyet nem én teremtettem!
Lelkitükör (nem csak) fiataloknak a szeretet parancs alapján
Mikor gyóntam utoljára? Milyen gyakran szoktam áldozni?

I. Mennyei atyámat mindennél jobban szeretem.
A hit: Ismerem-e hitünk tanítását? Járok hittanra? Utána nézek-e a felmerülő nehézségeknek? Figyelek-e Isten üzenetére? Szeretettel beszélek-e Istenről, vallásról?
Az imádság: Rendszeresen (napponta), szívesen és jól imádkozom-e? Részt veszek-e a közös imádságokban? Szoktam-e saját szavaimmal is imádkozni?
A szentmise: Szívesen és pontosan járok-e a vasárnapi szentmisére? Tevékeny-e részvételem? Szoktam-e áldozni? Tudatosan követem-e Jézust?
A bűnbánat: komolyan törekszem-e a hibáim kijavítására? Tudom-e fegyelmezni magamat? Egészséges-e az életmódom? Megbánom-e naponta a bűneimet? Hogyan tartom meg a bűnbánati napokat? Rendszeresen (1-2 havonként) gyónok-e? Van-e lelkivezetőm, akitől tanácsot kérhetek?

II. Szeretem embertársaimat, ahogy Jézus szeretett minket.

A család: Megbecsülöm-e szüleimet? Segítek-e nekik? Megbízhatnak-e bennem? Jó kapcsolatban vagyok-e velük?
Testvérek és társak: Jóindulatú, udvarias vagyok-e mindenkihez? Tudok-e megbocsátani? Okoztam-e kárt valakinek? Jóvá tettem-e? Vigyázok-e mások életére, becsületére, testi-lelki épségére, egészségére? Szereztem-e másoknak örömet? Megértő vagyok-e, törődöm-e mások bajával?
Jövendőbelim: Van-e bennem felelősségtudat? Nem éltem-e vissza mások bizalmával? Fegyelmezni tudom-e nemi ösztönöm? (Szemérmetlen érintés, csók, önkielégítés, stb.) Kerülöm-e a bűnre vezető alkalmakat? (TV, filmek, újságok, öltözködés, társaság, beszélgetések, stb).
A közösség: Becsülettel teljesítem-e a kötelességemet? Részt veszek-e a közösség életében? Fejlesztem-e a képességeimet? Vállalok-e közösségi munkát? Igazságos vagyok-e? Helyesen kezelem-e az anyagi javakat? Nem éltem-e vissza helyzetemmel? Megbízható vagyok-e? Igazmondó vagyok-e? Beilleszkedek-e a közösségbe? Elviselem-e az embereket, s én elviselhető vagyok-e?
Az Egyház: Milyen apostoli szolgálatokat vállalok? Elősegítem-e a keresztények közötti egyetértést? Segítek-e másokat a kegyelmi életben? Tanúságtevő keresztény vagyok-e?

A magvető - másképpen, rövid videó itt.MIBEN MÁS A TEMPLOMOD?

A magyar felirat bekapcsolásához kattints a CC gombra a videóképernyő jobb alsó sarkában!


A tanítványozás - elgondolkodtató videó

katt a képreby FHabakuk Inc.®